Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr!

Gratis avhämtning!

Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr! Gratis avhämtning!

Gratis avhämtning!

Mysteriet med Lernackens fyr

mar 22, 2018 | Blandat, Limhamnskt

Känner ni till Lernackens vita fyr? Den blickar ut över Öresund på Lernackens högsta punkt ovanför Luftkastellet. Den står stadigt på ett cementfundament och har färgade glas där fyrlyktan en gång fanns. Mossa har vuxit på fyrens skuggsida. Handtagen till fyrens järndörr är sönderrostade men låset är intakt. För inte så länge fräschade någon upp halva fyren med vit färg. Kanske för att måla över något klotter. På det hela taget är den i ganska gott skick. Förutom att den inte lyser…

Lernackens fyr på Limhamn, Malmö.

Sjöfartsverket ansvarar för alla fyrar i Sverige. Min nyfikenhet drev mig att kontakta dem. Ganska snabbt fick jag veta att fyren byggdes 1952 och är en s.k sektorfyr. Sektorfyrar leder sjötrafiken med ett vitt sken. Rött och grönt sken markerar områden utanför farleden där man riskerar att gå på grund. Lysvidden på Lernackens fyr är kraftig och dess uppgift var att vägleda sjötrafiken innan Öresundsbron byggdes och nya Flintrännan kom till.Lernackens fyr på Limhamn, Malmö

Lernackens fyr släcktes för gott år 2001. Öresundsbron, som färdigställdes år 2000, skymde fyrens ljus så den gjorde ingen nytta längre. Fyren togs bort från sjökortet. 2008 fanns det planer på att riva den men rivningen sköts upp pga av resursbrist. Fyren fick stå kvar och står där än idag.

Det sägs att någon eller några lokala intressenter – oklart vem – signalerade intresse att behålla fyren och överta ansvaret för den i samband med att den hotades av rivning. När jag började ställa frågor om fyren försökte Sjöfartsverket hitta överlåtelsehandlingar. Men det finns inga handlingar som styrker att ansvaret för fyren övergått till någon annan. Alltså äger Sjöfartsverket fortfarande fyren. Nu överväger de därför att återinföra fyren på sjökortet men med status ”indragen” för att inte vilseleda sjöfarare.

Lernackens fyr på Limhamn, Malmö.Men vem är de mystiska ”lokala intressenter” som signalerade intresse att behålla fyren? Vem är den som har målat halva fyren? Och vem har nycklarna till hänglåset på Lernackens fyr?

Finns det något som kan bringa ljus över mysteriet med Lernackens fyr?

 

 

0 kommentarer