Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr!

Gratis avhämtning!

Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr! Gratis avhämtning!

Gratis avhämtning!

Fössta tossdan i mass

feb 27, 2023 | Småländska

”Fössta tossdan i mass” är en speciell dag för Småland och smålänningar. Dagen betraktas nämligen som Smålands nationaldag och på denna högtidsdag firas den småländska dialekten genom att man äter massipantåta!

Anledningen till att firandet sker just fössta tossdan i mass är den småländska dialektens särdrag att r-ljudet försvinner i vissa ord, som t ex fössta, tossdag och mass. Och bästa sättet att fira är sålunda att äta en tåta som uttalas utan bokstaven ”r” – massipantåta! Man skulle förvisso kunna fira med kåv (mä brö) också men det känns inte lika festligt…

Allt började med en Facebook-sida som startades 2010 av några smålänningar som ville hylla den småländska dialekten. Det var två syskon som tog initiativet till firandet när de med förtjusning hörde sin faster uttala ”första mars” på bred småländsk dialekt. Det var ingen som uppmärksammade sidans första inlägg som löd ”Nedräkningen har börjat. En vecka kvar”. En vecka senare var smålänningarna med på noterna och sidan fick 500 st gillande på bara några timmar. Numera är dagen väl etablerad som Smålands nationaldag och antalet följare på sidan uppgår till drygt 8000 st. Jag skulle tro att dagen firas av tusentals fler!

Kokkolit är såklart väldigt förtjust ”Fössta tossdan i mass” eftersom det är en dialektal högtid! Därför finns både ”fössta tossdan i mass” och ”massipantåta” med på vår småländska dialektbricka och på vår småländska kökshandduk. Perfekta presenter till smålänningar som lever i exil och som saknar (eller borde sakna) småländskan av och till.

0 kommentarer