Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr!

Gratis avhämtning!

Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr! Gratis avhämtning!

Gratis avhämtning!

Skånebrickan utsatt för idé- och designstöld

feb 8, 2024 | Blandat, Skånska ord

Skånska ord valda med omsorg

Vi designade vår Skånebricka redan 2018. Orden på brickan kommer från min uppväxt. De valdes med omsorg och har på flera sätt kopplingar till viktiga personer i mitt liv. I mormors liv och vokabulär var mycket ijåns. Mamma blev vingabröden när hon dansade gammeldans. Typiga karlar benämndes båbbe av min pappa. När jag stökade till på mitt rum fick jag höra att det var ännavänt. När jag utförde sysslor slarvigt och hastigt gjordes det på en hasaklynns. En god vän till mig sa ofta att hon skulle hem till loppelådan när utekvällen var till ända.

En förbaskad skåning

En kväll i höstas scrollade jag mitt Facebookflöde i väntan på maten. Min blick hakade upp sig på något jag trodde var Kokkolits Skånebricka. Något skavde så jag gick tillbaka och tittade noggrannare. Det visade sig att ett företag mer eller mindre kopierat vår Skånebricka och sålde in den till återförsäljare som sin egen design. Man hade kastat om orden men urvalet av ord var närapå identiskt liksom designen med våg- och lodräta ord i blandade typsnitt. Och givetvis med samma symbol för Skåne – en skånsk flagga.

Originalet från Kokkolit till vänster/överst och kopian till höger/underst.

Frukostbricka med skånska ord som t ex fubbick ålahue hialös bugastinn, vit botten med svart text.

 

 

 

 

 

 

 

Denna skåningen ompade upp sig och började undersöka företagets tilltag. En förbaskad skåning är inte att leka med… Det visade sig att det inte var första gången företaget låtit sig inspireras (läs kopierat) lite väl mycket av andras idéer. Jag blev samtidigt varse om att företaget sålde in brickan som sin egen design och erbjöd butikerna att att fylla några tomma platser på brickan med egenvalda skånska ord.

Designskydd, upphovsrätt, verkshöjd och kopiering av idéer

Jag tog kontakt med en vän som arbetar med patentskydd. Jag ringde Patentverket och pratade designskydd, verkshöjd, upphovsrätt och kopiering av idéer. Jag lärde mig att det var fullt möjligt att dra i gång en rättsprocess och vinna. På nedsidan fanns risken för att vi, om vi förlorade, skulle tvingas betala motpartens kostnader. Att hävda sin rätt till den egna designen är nämligen inte helt enkelt. Faktum är att det är enklare att stjäla andras idéer och komma undan med det än att försvara sig själv. Eftersom vi bara är ett litet, litet företag har vi varken ekonomiska muskler, kunskap eller tid att driva rättsprocess. Det vet såklart det kopierande företaget – de har ju gjort det förut. Ingen vågar eller orkar ta striden om upphovsrätt. Den ekonomiska uppsidan är begränsad och riskerna för stora. Jag fick nöja mig med att skriva ett mail till företaget. Svaret kom:

”Det är ett misstag från vår sida och förstår er frustration. Vi har omedelbart tagit bort den när vi förstod att er fanns på marknaden. Vi hade aldrig tagit fram den om vi kände till detta”

Misstag? Njae… högst medvetet skulle jag vilja påstå när likheterna är så slående. En enkel googling hade dessutom gett dem svaret på om produkten fanns på marknaden. Vår Skånebricka har funnits och finns på marknaden sedan 2018.

Jag kände på mig att sista ordet inte var sagt i frågan. Jag fick rätt.

Kunder, vänner, följare började höra av sig

För några veckor sedan tog det fart igen. Företaget som stulit vår designi hade deltagit på en stor inredningsmässan och jagat återförsäljare i Skåne. Jag började få stora mängder mail, telefonsamtal och DM:s från kunder, vänner, följare och släkt. Alla undrar om vi bytt design eller ville uppmärksamma oss på att det kommit en bricka som har stora likheter med Kokkolits Skånebricka.

Att ”lyckas” pricka in 83 %-ig likhet

Företagets nya design var modifierad. Mitt mail hade hjälpt dem. På punkt efter punkt var likheterna ”åtgärdade”. Trots det är hela 83 % av orden fortfarande samma som på Kokkolits bricka. En bedrift med tanke på hur ordrik skånskan är… Eller ett tecken på att det inte är skåningar som tagit fram brickan. De har inte ens haft ork att djupdyka i den skånska dialekten. Än mindre snorkla för att hitta egna ord.

Två frukostbrickor, svart och vit, med skånska ord från Kokkolit

Stulen idé

 

 

 

 

 

 

 

Några exempel:

  • ”Sautan åsse” är ett begrepp som fanns med på våra femtio första brickor. Därefter ändrade vi till ”sören åsse” eftersom vi tyckte att stavningen av sautan kunde debatteras. Varken ”sautan åsse” eller ”sören åsse” tillhör skånskans mest typiska kraftuttryck. Det finns nog minst tio uttryck som bättre speglar skånskan men ”sautan åsse/sören åsse” är vårt personliga val.
  • På vår bricka råkade orden ”ente” och ”ännavänt” hamna intill varandra med samma typsnitt. Som skåning vet man att det inte är ord som hör ihop eller bildar ett typiskt skånskt uttryck. Märkligt nog har samma ord grupperats tillsammans på den kopierade brickan. Samma sak med orden ”raddänga” och ”a´du”
  • Sicken klydderöv är två ord vi satt tillsammans på Kokkolits Skånebricka. Sicken kan sättas ihop med de flesta skånska substantiv. Trots det valde det kopierande företaget att kombinera exakt samma ord på sin bricka.

Till ”försvar” för idétjuvarna kan dock anföras att orden ijåns, hasaklynns, vehängeli och kjeledägge inte finns med. De orden togs antagligen bort för att tilltänkta återförsäljare själva skulle kunna välja några personliga skånska ord. Ett listigt sätt att locka återförsäljare att känna sig unika. Med en stulen design. Bedrövligt.

Med denna lilla glimt ur vår vardag som företagare ber vi att få önska en trevlig helg!

Tusen tack till alla som stöttar och handlar av oss – kunder såväl som återförsäljare.

Tusen tack till alla som har kontaktat oss och värnar om oss.

Tusen INTE tack till idéstjälande företag som stjäl idéer skamlöst av mindre företag.

 

 

0 kommentarer