Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr!

Gratis avhämtning!

Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr! Gratis avhämtning!

Gratis avhämtning!

Nästa dialekt blir SMÅLÄNDSKA!

okt 26, 2022 | Nyheter

Efter många påtryckning från er kunder har vi nu beslutat oss för att nästa dialekt blir SMÅLÄNDSKA!

Småländskan är minst sagt en spretig dialekt. Den småländska som talas i nordöstra Småland är inte den som talas i sydvästra. Enligt en språkforskare kan faktiskt småländskan delas in i inte mindre än fyra dialektområden! Kanske vore det bättre att kalla småländskan för en samlingsdialekt?

Vi har försökt samla in ord från olika delar av Småland. En del av orden används dessutom utanför Smålands gränser. Dialekter låter sig nämligen icke kuvas av trivialiteter som läns- landskaps- stads- eller bygränser. Att dialektgränser förflyttas är en utveckling i tiden. Folk flyttar än hit och än dit. Dialekter slätas ut, jämnas av och värst av allt; de börjar försvinna! Det är en utveckling som känns skrämmande. Därför har vi sedan 2016 tagit fram produkter på dialekt som lockar till samtal, skratt, igenkänning och är användbara i vardagen.

För att hitta de rätta orden till våra småländska produkter har vi gjort en gedigen research. Tack och lov för småländska uppslagsverk, internet och kompisar, grannar och samarbetspartners som fått småländskan med sig sedan barnsben. Och vilken ord- och uttrycksskatt småländskan är! Några noggrannt utvalda småländska ord och uttryck har hamnat på vår småländska bricka. Och några ord med anknytning till kök kommer ta plats på en kökshandduk. Sedan får vi se vad det blir mer… Har ni några önskemål så tveka inte att höra av er till tina@kokkolit.se.

Vi hoppas att ni får mycket roligt med våra småländska dialektprodukter! De brukar vara väldigt uppskattade som presenter och julklappar. De lockar till roliga samtal, skratt och samtal över generationsgränser. Och glöm nu för all del inte att använda småländskan i vardagen. Prata särskilt mycket med era barn och barnbarn så att den småländska dialekten inte förtvinar!

Smålandsbrickan med småländska ord och uttryck kommer in i slutet av november. Vill du göra det enkelt för dig kan du redan nu göra förköp så skickar vi den så fort vi har fått hem den. Kökshanddukarna har vi ännu inte fått leveransdatum på så det ber vi om att få återkomma till. Klicka här för att komma till våra småländska produkter. 

0 kommentarer