Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr!

Gratis avhämtning!

Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr! Gratis avhämtning!

Gratis avhämtning!

Pyttor – tusenskönor eller vimsiga höns?

maj 6, 2021 | Blandat, Skånska ord

Vi for en sväng till en lanthandel. Solen sken och fåglarna kvittrade. Vi slog oss ner vid ett bord för att fika. Runt omkring oss pickade höns i det vårspäda gräset som var alldeles vitprickig av tusenskönor. Min väninna tittade ner på marken och sa ”Åh vilka söta pyttor”. Jag svarade i lätt nostalgisk ton: ”När jag var liten brukade vi plocka deras vita vingarna och säga ”älskar, älskar inte”. Väninnan stirrade förfärat på mig. Hon menade nämligen hönsen. Jag menade tusenskönorna.

Skånebrickan och pyttor

Pyttor runt Skånebrickan

Tusenskönor eller höns?

Det var första gången jag insåg att pyttor kan ha två betydelser på skånska – tusenskönor eller höns. Ordets betydelse är förmodligen geografiskt betingat. I östra Skåne använder många pyttor som ett annat namn på tusenskönor. Kommer man från Bjärehalvön, i synnerhet Ängelholmstrakten, betyder pyttor höns. Där finns också Pyttebron, Pyttetåget och Pytterondellen. Och allt började med några vimsiga höns…

Pyttebron och pyttetåg

1902 anlades en järnväg mellan Ängelholm och Klippan. För att tåget skulle kunna ta sig över Rönne å byggdes en nätt liten bro. På den tiden bodde snickaren Johan Wilhelm Hall vid bron. Hans höns brukade gå omkring på järnvägsvallen och picka. Då och då vimsade de upp på bron, stod i vägen för tåget och orsakade tågförseningar. Stinsen blev mycket förtretad och till sist rann sinnet på honom. Han polisanmälde Hall och det hela blev en rättstvist. Johan Wilhelm Hall och hans höns förlorade och fick böta 2 kronor för ”förseelse mot stadens ordningsstadga”.

Pyttebron Ängelholm

Pyttebron i Ängelholm

Pyttorna på pyttebanan

Där kunde historien tagit slut om det inte vore för att Hall var poetiskt lagd. Han skrev en smädesvisa som handlade om stinsen och pyttorna. Smädesvisan blev mäkta populär när den publicerades i Engelholms tidning. Alltsedan dess har bron fått heta Pyttebron och tåget som körde över bron började kallas Pyttetåget. Det har för övrigt också gett namn till det lilla turisttåg som susar omkring i stan sommartid.

Pyttorna på pyttebanan

Bild tagen från artikeln ”Sagan om pyttebron” på www.byggnadsarbetaren.se där byggnadsarbetarens Kristian Borg berättar historien om Pyttebron.

Pyttebrons framtid

Pyttebron har fortsatt att engagera. När stadens politiker ville ta bort bron för några år sedan orsakade det en folkomröstning. Ängelholmarna röstade för att bron skulle vara kvar men politikerna gick emot folkomröstningen. Då skapades nätverket ”Rädda pyttebroområdet” som har både hemsida och Facebook-grupp. Nu är Pyttebrons dagar trots allt räknade och en arkitekttävling är utlyst i syfte att hitta en ersättare till Pyttebron.

Rondellhönor

Pyttorna som vimsade runt på järnvägsvallen är sedan länge döda. Men de lever kvar i Ängelholm som rondellhönor. Sedan i slutet av 2020 pickar nämligen hela flocken vidare i en rondell vid Östergatan/Klippanvägen. Där hittar du en självupptagen tupp, några pickande hönor, en kyckling i fara och en hönsmamma i panik. Såklart placerade på en bit järnvägsräls. Något annat vore orimligt med tanke på hönsens betydelse för Ängelholm. Kanske kommer det även dyka upp tusenskönor i Pytterondellen. Det hade varit fint på något sätt; att alla sorters skånska pyttor förenas i harmoni i Pytterondellen i Ängelholm.

Tuppen i pytterondellen i ÄngelholmPytterondellens hönsmamma

0 kommentarer