Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr!

Gratis avhämtning!

Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr! Gratis avhämtning!

Gratis avhämtning!

Hemliga rummet på Ön

jan 30, 2019 | Blandat

En lägenhetsdörr med ringklocka, brevinkast och namnskylt.

Ett 20 kvm stort vardagsrum med ekparkett och vita väggar.

Ett litet fönster som fångar dagsljus..

En lampa i taket. En kandelaber på en hylla.

Att verkar helt normalt. Om det inte vore för att rummet var hemligt. 

Allt började med att Erik Vestman tog en simtur vid piren på Ön. Han upptäckte ett litet hål under piren, gömt bakom några stenblock. Han ålade sig in, fann ett rum och fick en idé – här skulle han bygga Malmös hemligaste rum!

Bygget påbörjades för exakt 10 år sedan, i januari 2009. Varje natt under sex månaders tid cyklade Erik och kompisen Nils-Petter Löfstedt ut till Ön. De smög sig ut på piren, klättrade ner mot vattnet och kröp in i det fuktiga utrymmet under piren där de byggde under största möjliga tystnad i 5-6 timmar. Samtal fördes viskande. Borrande och spikande skedde bara när ingen var i närheten. Hemligheten skulle bevaras.

Så blev de klara. Det hemliga rummet avslöjades i maj samma år. Rummet blev offentligt. En gästbok flyttade in. Tusentals människor besökte rummet. Min man och son var några av dem som kröp in. Andra stod utanför och velade. Som jag. Fler gästböcker fylldes i. Totalt hann det bli fem stycken men den sista försvann. Någon stal den. Eller så brann den upp. I det hemliga rummet kunde allt hända.

I januari 2010 tog sagan om det hemliga rummet på Ön slut. Myndigheterna rev rummet. Det var något om att det saknades nödutgångar och var farligt.

Det var roligt så länge det varade. Vill du läsa mer om det hemliga rummet på Ön har det skrivits en bok, Piren, om bygget. Det har också gjorts en film som visats på SVT.

Bild (2) från Sydsvenskan 30 augusti 2009. Fakta och övriga bilder från www.thepier.se.

0 kommentarer