Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr!

Gratis avhämtning!

Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr! Gratis avhämtning!

Gratis avhämtning!

Fubbick

sep 29, 2020 | Skånska ord | 2 Kommentarer

På skåningarnas TOPP 3-lista på skånska ord hamnar nästan alltid FUBBICK.

Fubbick på vår Skånebricka

En FUBBICK är en redig idiot. En klant. Rentav en dumskalle. För en ickeskåning kan det vara svårt att förstå ordet på djupet. För en skåning råder däremot ingen tvekan. Det räcker nämligen inte med att vara en idiot. Men måste också göra något idiotiskt. Idioten som fultränger sig in i en bilkö med blixtlåsprincip är en FUBBICK. Klanten som köper öl med chokladsmak till kräftskivan är också en FUBBICK. En som inte har klart för sig hur man ska bete sig.

En del hävdar att FUBBICK är malmöitiskt. Kanske för att ordets uttal passar bra ihop med den breda malmöitiskan. Men FUBBICK används även i andra delar av västra Skåne. Däremot kanske uttalet skiljer sig åt beroende på var man befinner sig. I Helsingborg säger man FOBBEKK. Eller möjligen FYBBICK. I Ängelholmstrakten trycker man till med FOBBÄCK. På östra sidan av Skåne är man däremot inte en FUBBICK. Där riskerar man istället bli kallad ÅLAHUE eller ÅLARENS. Inte illa det heller…

FUBBICK är ett invektiv, dvs. ett förolämpande ord. Skåningar älskar invektiv och har hundratals i sitt ordförråd. Nämnda ålahue och ålarens. Eller klydderöv, traderöv, kålahue, möghong, sjatte, fjåne…

… även fubbick på våra glasunderlägg

FUBBICKS ursprung har inte gått att fastställa. Så är det ofta med dialektala ord. Den närmaste teorin man kommit fram till är att FUBBICK lånats in från romani. I romani används nämligen ordet fobik för någon som är tokig. Och det ordet har koppling till det tyska ordet ”foppen”, dvs. att reta eller lura någon, bete sig tölpaktigt, göra ett dåligt arbete. Man tror också att det skånska ordet”fubba” (fuska) också är inspirerats av samma verb…

Vissa påstår att ordet har sitt ursprung i FUB, Riksförbundet för barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Så är inte fallet. Den föreningen bildades 1956. FUBBICK som ord har använts långt mycket längre.

Fubbick emaljmugg mugg skånska Kokkolit

Fubbickens alldeles egen mugg!

FUBBICK har en given plats på många av Kokkolits produkter. Det finns med på vår Skånebricka, på vår Skåneposter och på våra glasunderlägg. Och såklart har FUBBICK en alldeles egen emaljmugg!

Även ÅLAHUE, KLYDDERÖV, PIBESILL, DOFSING, TÖSABID, TRAMSEBYXA, GLYTTAGLYTT,  PÅGASNÖRE finns som emaljmuggar. Du hittar alla muggarna HÄR.

 

2 Kommentarer

  1. Elna

    Älskar ordet fubbik, det är mycket 70-yal för mig. Högstadiet på Rörsjöskolan i sökrutan, där pratade man om många fubbikar.

    • Tina Olsson

      Visst är det! Älskar att säga det. Det är vad det låter som :-).