Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr!

Gratis avhämtning!

Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr! Gratis avhämtning!

Gratis avhämtning!

Diskelase, karalase eller korraslödd

sep 24, 2020 | Blandat

Vad har skiftnyckeln, dynamiten och disktrasan gemensamt?

Jo, det är svenska uppfinningar!

Disktrasan uppfanns av Curt Lindquist från Norrköping. Han tyckte de gamla torkhanddukarna i linné sög upp för dåligt. För att råda bot på denna brist kastade ingenjören Curt ner ett gäng tvättsvampar i en köttkvarn. Sedan lät han sina barn veva så svetten lackade. Den malda svampen plattades till och fick torka. Och föll isär…  Lösningen blev att blanda tvättsvampen med bomull och baka av anrättningen i ugnen. Resultatet blev en ny sorts disktrasa . Den döptes till ”Wettex” av Curts fru Margareta, en sammanslagning av ”wet” och ”textile”.

På 60-talet fick amerikanska NASA nys om disktrasan. De behövde ett material som både isolerade och sög upp fukt. Wettextrasans egenskaper var perfekt ansåg NASA och kontaktade Curt. Han jobbade en hel natt för att få till den rätta grå nyansen som NASA bett om. Och ut i rymden for den svenska disktrasan. Curt fick ett telegram där det stod: ”nu är din trasa ute i rymden”. Dessvärre blev det bara en resa. NASA upptäckte nämligen att wettex var lättantändligt i sitt torra tillstånd…

Disktrasa på skånska karalaseDisktrasans segertåg drar fram över hela världen. Den är redan en storsäljare i länder som Tyskland, Finland och Grekland och håller på att slå igenom i stora delar av Asien. Det är inte svårt att förstå varför. Den är slitstark och så naturlig att den kan komposteras. Fast det gör man inte i första taget. När disktrasan börjar lukta illa och har blivit solkig kan man bara slänga in den i tvätt- eller diskmaskingen i 60 grader. Sedan är det bara att fortsätta använda den tills den faller sönder…

Disktrasans storhet är faktiskt så stor att den har fått en helt egen bok; ”Käraste disktrasa” av Anna-Karin Murén och Åsa Kax Ideberg.

Nu finns denna storhet även på skånska! Diskelase, karaklud, korraslödd – hemmets vardagshjälte har många namn på det skånska språket. Diskelasen på skånska kommer garanterat att dra blickarna till sig, kanske inspirera till lite spontantorkning och ett och annat leende.

För på skånska blir det mesta roligare. Även torkandet!

 

0 kommentarer