I snart 50 år har Lejonet och Draken tappert vaktat huset i hörnet av Birger Jarlsgatan och Bockgränd. Det guldgula lejonets färg har börjat blekna. Draken har tappat svanstippen i asfalten. Brevlådan, som vaktas av draken, har ersatts med modernare variant och trappräcket som draken hänger i har delvis vittrat sönder. Trots det väcker Lejonet och Draken fortfarande uppmärksamhet av folk som passerar förbi.

Lejonets och Drakens skapare hette Valle Rune. Han flyttade in i huset på Birger Jarlsgatan i slutet av 60-talet tillsammans med sin fru Bodil. Valle arbetade som chefsöverläkare på Barn- och Ungdomspsykiatriska kliniken i Malmö. Han älskade barn. När han kom hem efter långa dagar med barn som mådde dåligt ville han göra något som skulle vara till glädje för traktens barn.

Valle Rune på Limhamn

Först ut var Lejonet. Det fick sin plats på trottoaren framför huset. Det blev ingen komplikationsfri inflyttning. Fiskarna på Limhamn tyckte det var ett märkligt tilltag att placera ett lejon på trottoaren i ett fiskesamhälle. Föräldrar till traktens barn befarade att barnen skulle bli rädda. Och kommunen kom farande och meddelade förbud mot lejon på trottoarer. Men Valle fann på råd. Han flyttade helt sonika Lejonet till Bockgränd där det fick vila ut från allt ståhej på en bit trottoar som ägdes av paret Rune.

Skaparlusten fanns kvar hos Valle. Plötsligt en dag landade en drake på husets trappa. Vis av erfarenheten med lejonet hängdes Draken finurligt upp i husets trappräcke. Inte minsta lilla drakklo nuddade asfalten och kommunen höll sig borta. Det gjorde däremot inte traktens barn som brukade mata draken med äpplen och rida på lejonets rygg. Valles önskan om att roa barnen hade gått i uppfyllelse!

Draken på Limhamn Kokkolit

Än idag roar Lejonet traktens barn men på ett sätt som Valle aldrig kunnat ana! Sommaren 2016 började det cirkulera oroväckande många människor – både stora och små – runt huset på Birger Jarlsgatan. Oron spred sig bland grannarna. Vad var det egentligen som pågick? Ganska snart stod det klart att Lejonet valts ut till pokéstop i det oerhört populära och banbrytande spelet Pokémon Go. Det anmärkningsvärda var att just Lejonet, eller “Stone Lion” som det kallas i Pokémon Go, valdes ut. Det är nämligen inte vilka platser som helst som blir utsedda till Pokéstop. De väljs ut för att de utgör någon form av landmärke, en staty, konstverk eller liknande. Betänk att Lejonet är ett pokéstop men inte statyn över R F Berg!

Pokéstop Stone Lion på Limhamn Kokkolit

Valle Rune dog 1999. Han blev endast 63 år. Men hans dröm om att roa traktens barn har med råge uppfyllts. Lejonet, som lyckats med bedriften att träda in i den digitaliserade eran, fortsätter att roa nya generationer av barn där det stillsamt vilar på familjens Runes trottoarsnutt.

Tack till Bodil Rune som berättade om Valle, Lejonet och Draken. Tack också för att jag fick ta bilden på Valle.