Lejonet och Draken

okt 21, 2019 | Limhamnskt | 7 Kommentarer

Lejonet och Draken har i snart 50 år tappert vaktat huset i hörnet av Birger Jarlsgatan och Bockgränd. Det guldgula lejonets färg har börjat blekna. Draken har tappat svanstippen i asfalten och brevlådan, som vaktas av draken, har ersatts av en modernare variant. Trots det väcker Lejonet och Draken fortfarande uppmärksamhet av folk som passerar förbi.

Valle Rune

Lejonets och Drakens skapare hette Valle Rune. Han flyttade in i huset på Birger Jarlsgatan i slutet av 60-talet tillsammans med sin fru Bodil. Valle arbetade som chefsöverläkare på Barn- och Ungdomspsykiatriska kliniken i Malmö. Han älskade barn. När han kom hem efter långa dagar med barn som mådde dåligt ville han göra något som skulle vara till glädje för traktens barn.

Valle Rune på Limhamn

Lejonet

Först ut var Lejonet. Det fick sin plats på trottoaren framför huset. Det blev ingen komplikationsfri inflyttning. Fiskarna på Limhamn tyckte det var ett märkligt tilltag att placera ett lejon på trottoaren i ett fiskesamhälle. Föräldrar till traktens barn befarade att barnen skulle bli rädda. Och kommunen kom farande och meddelade förbud mot lejon på trottoarer. Men Valle fann på råd. Han flyttade helt sonika Lejonet till Bockgränd där det fick vila ut från allt ståhej på en bit trottoar som ägdes av paret Rune.

Draken

Skaparlusten fanns kvar hos Valle. Plötsligt en dag landade en drake på husets trappa. Vis av erfarenheten med lejonet hängdes Draken finurligt upp i husets trappräcke. Inte minsta lilla drakklo nuddade asfalten och kommunen höll sig borta. Det gjorde däremot inte traktens barn som brukade mata draken med äpplen och rida på lejonets rygg. Valles önskan om att roa barnen hade gått i uppfyllelse!

Draken på Limhamn Kokkolit

Pokéstopet Stone Lion

Än idag roar Lejonet traktens barn och vuxna men på ett sätt som Valle aldrig kunnat ana! Sommaren 2016 började det cirkulera märkligt många människor – både stora och små – runt huset på Birger Jarlsgatan. Oron spred sig bland grannarna. Vad var det egentligen som pågick? Ganska snart stod det klart att Lejonet valts ut till pokéstop i det oerhört populära och banbrytande spelet Pokémon Go. Det anmärkningsvärda var att just Lejonet, eller “Stone Lion” som det kallas i Pokémon Go, valdes ut. Det är nämligen inte vilka platser som helst som blir utsedda till Pokéstop. De väljs ut för att de utgör någon form av landmärke, en staty, konstverk eller liknande. Betänk att Lejonet är ett pokéstop men inte statyn över R F Berg!

Pokéstop Stone Lion på Limhamn Kokkolit

Draken renoverad

Och nu, i oktober 2019, har Draken renoverats. Den är fortfarande svanslös och har blivit tandlös på ålderns höst men brevlådan i magen finns kvar, trappräcket har målats och Draken själv har fått en ny pigg grön nyans. Nu är den redo att vakta huset på Birger Jarls gatan i några år till!

Valle Rune dog 1999. Han blev endast 63 år. Men hans dröm om att roa traktens barn har med råge uppfyllts. Lejonet, som lyckats med bedriften att träda in i den digitaliserade eran, fortsätter att roa nya generationer av barn där det stillsamt vilar på familjens Runes trottoarsnutt.

Tack till Bodil Rune som berättade om Valle, Lejonet och Draken. Tack också för att jag fick ta bilden på Valle.

7 Kommentarer

 1. Helene Åkerström

  Underbart! ✨?✨

  Svara
 2. Barbro Lernmark

  Valle var överläkare på barnpsykiatriska kliniken i Malmö!

  Svara
  • Tina Olsson

   Tack för rättelsen!

   Svara
 3. Titti

  Min mormor gick hos läkaren där. Följde med så länge jag minns att han fanns. För några år sedan promenerade ut dit med dotter och pojkvän och berättade om detta och doktorns lejon. Då öppnades dörren och ut kom 2 damer. Jag bad om ursäkt att vi liksom nästan stod i deras entré. Upprepade min historia för dem som förklaring. Den ena damen log och så tack för du bär med dig fina historier. Den doktorn var min man <3

  Svara
  • Tina Olsson

   Tack för att du delar med dig! Precis en sådan sak som jag kan tänka mig att Bodil kan säga. En mycket trevlig dam.

   Svara
 4. Gull-Maj Mllerberg

  Valle Rune var den mest medmänskliga människa jag känt i mitt liv.

  Svara
  • Tina Olsson

   Jag träffade aldrig honom men jag har förstått att det var en fin människa.

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *