Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr!

Gratis avhämtning!

Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr! Gratis avhämtning!

Gratis avhämtning!

Lejonet och Draken

okt 16, 2020 | Limhamnskt | 7 Kommentarer

Lejonet och Draken har tappert vaktat huset i hörnet av Birger Jarlsgatan och Bockgränd i snart 50 år. Trots det väcker de fortfarande uppmärksamhet och är särskilt uppskattade av traktens barn. Men hur hamnade de där? Och vem har gjort dem?

Valle Rune

Lejonets och Drakens skapare hette Valle Rune. Han och frun Bodil flyttade till huset på Birger Jarlsgatan i slutet av 60-talet. Valle arbetade som chefsöverläkare på Barn- och Ungdomspsykiatriska kliniken i Malmö. Han älskade barn. När han kom hem från arbetet, efter att ha arbetat långa dagar med barn som mådde dåligt, ville han göra något som kunde vara till glädje för barn i alla åldrar.

Valle Rune på Limhamn

Lejonet

Först ut var Lejonet. Det fick sin plats på trottoaren framför huset. Det blev ingen komplikationsfri inflyttning. Fiskarna (alltså yrkesfolket och inte de som finns i havet) på Limhamn tyckte det var ett märkligt tilltag att placera ett lejon på trottoaren i ett fiskesamhälle. Föräldrar till traktens barn befarade att barnen skulle bli rädda. Kommunen kom farande och meddelade förbud mot lejon på trottoarer. Men Valle fann på råd. Han flyttade helt sonika Lejonet till Bockgränd där det fick vila ut från allt ståhej på en bit trottoar som ägdes av paret Rune.

Draken

Skaparlusten fanns kvar hos Valle. Plötsligt en dag landade en drake på husets trappa. Vis av erfarenheten med lejonet hängdes Draken finurligt upp i husets trappräcke. Inte minsta lilla drakklo nuddade asfalten och kommunen höll sig borta. Det gjorde däremot inte traktens barn som brukade mata draken med äpplen och rida på lejonets rygg. Valles önskan om att roa barnen hade gått i uppfyllelse!

Pokéstopet Stone Lion

Än idag roar Lejonet traktens barn och vuxna men på ett sätt som Valle aldrig kunnat ana! Sommaren 2016 började det cirkulera märkligt många människor – både stora och små – runt huset på Birger Jarlsgatan. Oron spred sig bland grannarna. Vad var det egentligen som pågick? Ganska snart stod det klart att Lejonet valts ut till pokéstop i det oerhört populära och banbrytande spelet Pokémon Go. Det anmärkningsvärda var att just Lejonet, eller ”Stone Lion” som det kallas i Pokémon Go, valdes ut. Det är nämligen inte vilka platser som helst som blir utsedda till Pokéstop. De väljs ut för att de utgör någon form av landmärke, en staty, konstverk eller liknande. Betänk att Lejonet är ett pokéstop men inte statyn över R F Berg!

Pokéstop Stone Lion på Limhamn Kokkolit

Renovering

En liten ansats till att rusta upp Lejonet och Draken gjordes hösten 2019. Renoveringen var inte av bästa kvalitet och dessutom upptäckte man att en mer genomgripande renovering behövdes. En lokal eldsjäl på Limhamn, Annette Lindén, tog sig an renoveringsprojektet på ideell basis. Kunnig inom både målning och scenografi gjorde hon stordåd och hennes omsorgsfulla arbete återställde både Lejonet och Draken till fornstora dagar. En imponerande bedrift som du kan se av dessa före och efter bilder!

Före

Efter

 

 

 

 

 

Draken på Limhamn Kokkolit

Före

Draken och lejonet på Limhamn

Efter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valle Rune dog 1999. Han blev endast 63 år. Men hans dröm om att roa traktens barn har med råge uppfyllts. Lejonet, som lyckats med bedriften att träda in i den digitaliserade eran, fortsätter att roa nya generationer av barn där det stillsamt vilar på familjens Runes trottoarsnutt.

Tack till Bodil Rune som berättade om Valle, Lejonet och Draken. Tack också för att jag fick ta bilden på Valle.

7 Kommentarer

 1. Helene Åkerström

  Underbart! ✨?✨

 2. Barbro Lernmark

  Valle var överläkare på barnpsykiatriska kliniken i Malmö!

  • Tina Olsson

   Tack för rättelsen!

 3. Titti

  Min mormor gick hos läkaren där. Följde med så länge jag minns att han fanns. För några år sedan promenerade ut dit med dotter och pojkvän och berättade om detta och doktorns lejon. Då öppnades dörren och ut kom 2 damer. Jag bad om ursäkt att vi liksom nästan stod i deras entré. Upprepade min historia för dem som förklaring. Den ena damen log och så tack för du bär med dig fina historier. Den doktorn var min man <3

  • Tina Olsson

   Tack för att du delar med dig! Precis en sådan sak som jag kan tänka mig att Bodil kan säga. En mycket trevlig dam.

 4. Gull-Maj Mllerberg

  Valle Rune var den mest medmänskliga människa jag känt i mitt liv.

  • Tina Olsson

   Jag träffade aldrig honom men jag har förstått att det var en fin människa.