Hur hänger Marie Kondo ihop med att Kokkolit inleder året med rea på första kollektionen av Limhamnshoodies? Ja, så kan det gå när Kokkolitskan ådrar sig ett ryggskott och har massor av tid att kolla på TV- och Netflixserier….

Men vem i hela friden är Marie Kondo? Hon är en världskändis, en japansk städguru, som skrivit flera böcker om hur man organiserar sitt hem och som sedan 1 januari i år har en egen serie ” Tidying up” på Netflix. Tack vare sitt sinne för ordning och reda blev hon redan som 30-åring listad som en av världens mest inflytelserika personer av Time Magazine.

Marie Kondo är som ett slags sagoväsen. Som en modern Tingeling fladdrar hon in i amerikanska familjers och strör städpulver över dem. Hon är ödmjuk, vänlig, ständigt leende och oemotståndligt rar när hon med varsam hand hjälper till rensa, städa och skapa ordning i stökiga hem.

Bild från The New York Times

Marie har tagit fram KonMari-metoden som går ut på att man genomför städning i sitt hem i flera olika steg. Man går igenom sitt hem, pryl för pryl, plagg för plagg, för att identifiera dem som har det som kallas “tokimeku” på japanska, “sparks of joy” på engelska och “spritter av glädje” på svenska. Det gör man genom att hålla i varje sak eller plagg och samtidigt känna efter hur det känns i kroppen. Får du den kroppsliga känslan av att det spritter till i kroppen av glädje när du håller i t ex en tröja ska du behålla den. Spritter det inte i det kan du sälja eller skänka bort plagget eller saken – om det inte spritter hos dig kan det mycket väl göra det hos någon annan! Icke att förglömma ska man också tacka plagget eller saken för den tid man haft ihop. Det låter kanske knasigt men ligger samtidigt något vackert i tacksamheten.

Efter att ha tittat på flera avsnitt av Tidying up blev jag inspirerad att gå igenom Kokkolits lager. Det var då jag insåg att det är dags för mig att låta första kollektionen av Limhamnshoodies spritta av glädje hos nya personer! Och det är så det kommer sig att Kokkolit, som normalt inte gillar reor, inleder året med rea! Så småningom kommer det också finnas en outlet-korg i butiken där du kan fynda bl.a skyltexemplar, sådant som har skönhetsfel och vår Karlskronakollektion.

Välkommen in i webbutiken eller butiken och fynda! Först till kvarn!