Cykelfaerjans Facebook-sida dök det upp en fråga som fastnade i mitt huvud:

Hvad kan man lave i Limhamn med børn 9 og 12 år udover at cykle ? ?Overvejer at tage turen.

Frågan lämnade mig ingen ro. Vad gör man på Limhamn när man kommer med cykelfärjan från Dragör? Jag sökte efter en turistguide över Limhamn på internet men fann inget. Så jag frågade min familj (mellan 9 och 52 år) vilka ställen som de tycker är typiska för Limhamn, mysiga, intressanta eller roliga. Resultatet blev den här cykelguiden till några av Limhamns smultronställen. Häng med!

Cykelfärjans kajplats

Här lägger färjan till! Välkommen till Limhamn!

1. Fiskehoddorna Limhamn

Efter en timmeslång båtresa kan det vara skönt att sträcka på benen. Ta en promenad i Fiskehamnen och titta på fiskehoddor och fiskeredskap. Kanske har någon av Limhamns fiskebåtar kommit tillbaka med dagens fångst? I Fiskehamnen bor också hamnkatten Hagan i en egen katthodda vid kajkanten.

2. Limhamns Fiskrökeri

Passa på att äta en god lunch på  Limhamns Fiskrökeri innan ni tar itu med cykelutflykten. Prova gärna  Limhamnsburgaren som är friterad rödspätta i bröd som serveras med remouladsås, syltad lök och fänkål!

3. Kalkbrottet

Nu är det dags att cykla till Kalkbrottet som är 1,3 km långt, 800 meter brett och 65 meter djup. Här bröts kalk fram till 1994. Om ni vill cykla runt hela Kalkbrottet går det utmärkt att göra det på cykel- och promenadvägen som är 4 km lång och invigdes 2015. Det ryktas att Kristus-statyn i Rio de Janeiro är gjord av cement från Limhamns kalkbrott och den kallas därför “Limhamns-Jesus”. Fast egentligen var det bara fundamentet som gjordes av betong från Limhamn…

4. Brofästet

När ni känner er klara med Kalkbrottet beger ni er västerut, mot Öresundsbron. Det finns en utsiktsplats söder om brofästet där ni kan pausa, spana mot Danmark och gissa vilket land nästa tåg kommer från. Om era barn spelar Pokémon Go finns här gott om pokémons att fånga.

5. Utsiktsplats Öresundsbron

Cykla under Öresundsbron, ta stigen närmast havet och ha kameran redo. Här kan man ta magiskt vackra bilder på Öresundsbron och havet.

6. Sibbarps bryggor

Fortsätt på cykelvägen, runda den lilla viken vid Sibbarps Camping och ta sikte på havet. Här finns flera badvänliga bryggor. Ta ett dopp och tävla om vem som simmar snabbast mellan två bryggor.

7. Skatepark och lekplats

Efter badet passar det perfekt att cykla till Skateparken som fått sällskap av Limhamns nyaste lekplats. Här kan barnen hoppa, klättra eller spana på skejtarna medan ni låter vinden torka håret. Strax intill finns en liten glasskiosk där ni kan köpa dryck, mat och glass. Fortsätt längs med havet, tävla i stenkastning vid stranden, klättra upp på bunkern och fortsätt sedan över den vita lilla bron som leder till Småbåtshamnen.

8. Småbåtshamnen och Kajuteriet

Sjunk ner i solstolarna vid Kajuteriet, gräv ner tårna i sanden och beställ in någon av Limhamns goda öl. Barnen kan sippa på en läsk medan de krigar ner Pokémon gymet eller spanar efter krabbor från bryggorna i Småbåtshamnen.

9. Limhamns centrum

När ni är redo för lite stadsliv trampar ni in mot Limhamns centrum. Parkera cyklarna och gå en sväng bland alla små fina butiker som finns i Limhamns centrum. Får barnen tråkigt kan ni be dem försöka hitta den danska flaggan bland alla världens 176 flaggor som vajar mellan huskropparna.

10. Kaka på Kaka

Avsluta ert besök på Limhamn med en “Swedish fika” på Kaka på Kaka som är med i White Guide. Har ni tur har de kanske bakat chokladkakan som nyligen utsågs till Malmös schysstaste kaka, gjord på fairtrade- och ekoprodukter.

 

  1. Efter en timmeslång båtresa är det skönt att sträcka på benen. Ta en promenad i Fiskehamnen och titta på fiskehoddor och fiskeredskap. Kanske har någon av Limhamns fiskebåtar kommit tillbaka med dagens fångst? I Fiskehamnen bor också hamnkatten Hagan i en egen katthodda vid kajkanten.
  2. Passa på att äta en god lunch på  Limhamns Fiskrökeri innan ni tar itu med cykelutflykten. Prova gärna Limhamnsburgaren som är friterad rödspätta i bröd som serveras med remouladsås, syltad lök och fänkål!
  3. Nu är det dags att cykla till Kalkbrottet som är 1,3 km långt, 800 meter brett och 65 meter djup. Här bröts kalk fram till 1994. Om ni vill cykla runt hela Kalkbrottet går det utmärkt att göra det på cykel- och promenadvägen som är 4 km lång och invigdes 2015. Det ryktas att Kristus-statyn i Rio de Janeiro är gjord av cement från Limhamns kalkbrott och den kallas därför “Limhamns-Jesus”. Fast egentligen var det bara fundamentet som gjordes av betong från Limhamn…
  4. När ni känner er klara med Kalkbrottet beger ni er västerut, mot Öresundsbron. Det finns en utsiktsplats söder om brofästet där ni kan pausa, spana mot Danmark och gissa vilket land nästa tåg kommer från. Om era barn spelar Pokémon Go finns här gott om pokémons att fånga.
  5. Cykla under Öresundsbron, ta stigen närmast havet och ha kameran redo. Här kan man ta magiskt vackra bilder på Öresundsbron och havet.
  6. Fortsätt på cykelvägen, runda den lilla viken vid Sibbarps Camping och ta sikte på havet. Här finns flera badvänliga bryggor. Ta ett dopp och tävla om vem som kan simma snabbast mellan två bryggor.
  7. Efter badet passar det perfekt att cykla till Skateparken som fått sällskap av Limhamns nyaste lekplats. Här kan barnen hoppa, klättra eller spana på skejtarna medan ni låter vinden torka håret. Strax intill finns en liten glasskiosk där ni kan köpa dryck, mat och glass. Fortsätt längs med havet, tävla i stenkastning vid stranden, klättra upp på bunkern och fortsätt sedan över den vita lilla bron som leder till Småbåtshamnen.
  8. Sjunk ner i solstolarna vid Kajuteriet, gräv ner tårna i sanden och beställ in någon av Limhamns goda öl. Barnen kan sippa på en läsk medan de krigar ner Pokémon gymet eller spanar efter krabbor från bryggorna.
  9. När ni är redo för lite stadsliv trampar ni in mot Limhamns centrum. Parkera cyklarna och gå en sväng bland alla små fina butiker som finns i Limhamns centrum. Får barnen tråkigt kan ni be dem försöka hitta den danska flaggan bland alla världens 176 flaggor som vajar mellan huskropparna.
  10. Avsluta ert besök på Limhamn med en “Swedish fika” på Kaka på Kaka som är med i White Guide. Har ni tur har de kanske bakat chokladkakan som nyligen utsågs till Malmös schysstaste kaka, gjord på fairtrade- och ekoprodukter.

Hoppas att ni haft en härlig dag på Limhamn – på gjensyn!