Den här sommaren har vi verkligen kunnat njuta av sol och sommar. Men visst skaver det en smula? Det är något onormalt över det medelhavsliknande klimatet i Sverige. Skavandet har resulterat i att jag funderar allt mer på hur vi i vår familj kan leva mindre klimatpåfrestande. Mitt eget personliga mål är att min slentrianhantering av plast ska upphöra, t ex att återanvända uttjänta glass-burkar istället för att köpa nya plastburkar, sluta köpa/ta/använda sugrör, använda tygkasse istället för plastkasse. Faktum är att plast är det vanligaste skräpet i världens hav. Enligt Greenpeace hamnar 8 miljoner ton plast i våra hav varje år. Varje minut töms en lastbil full av plast i haven. Och nästan 90 % av all plast som produceras i världen återvinns aldrig. Den hamnar alltså i haven och naturen…

Jag är övertygad om att ingen kan göra allt men alla kan göra något. På Kokkolit försöker vi i så stor utsträckning som möjligt kombinera snabb leverans med miljövänlig sådan. Körs er leverans ut beror det på att vi ändå hade ett ärende åt ert som håll som krävde bil. Men för det mesta promenerar vi eller cyklar när vi är på leveransrundor. I sommar har vi kombinerat leveranser med skräpsamlande. Min yngste son, som sommarjobbat på Kokkolit med leveranser och skräpinsamling, har samlat ihop hela 15,3 kg rent skräp!

Skräp på Limhamn

Vill man stödja kampen mot skräp på Limhamn finns Facebook gruppen “Håll Limhamn rent“. Initiativtagare är Anette Hellström som med regelbundenhet arrangerar skräpdagar där Limhamnsbor samlas för att samla skräp. Nästa skräpsamlarmöte blir 15 september på World Cleanup Day. Gå med i gruppen för mer information! Andra Limhamnsbor som låtit tanke gå till handling är Kokkolits kunder Katti och Conny som älskar att segla. De har i Greenpeace regi skapat insamlingen “Katti och Connys plastkamp” där alla bidrag går till Greenpeaces fortsatta arbete för ett friskare hav. Insamlingen pågår till 31 augusti 2018. Kokkolit har bidragit till insamlingen – gör det du också!