Lagom till att brittsommarvädret ersätts av hösten har vi fått hem Limhamnsmössan i ny design och nya färger. Men vad är The Sound?

Marinblå Limhamnsmössa med longitud och latiitud och The Sound från Kokkolit på Limhamn

Jo, The Sound är det engelska namnet för Öresund. Eftersom Öresund alltid haft stor betydelse för Limhamn och dess befolkning vll vi lyfta fram det lite extra på höstens mössor!

I alla tider har boende i och omkring Limhamn fiskat “Havets silver” sillen i Öresund. Det har satt sin prägel på Limhamn som fiskeläge och är en stor anledning till att många säger “På Limhamn” och inte “i Limhamn”. Vi har turat på Öresund med Dragörfärjan, vi badar i Öresund från bryggorna på Sibbarp, vi samlas vid Öresunds kant för att fotografera solnedgångar över Öresund och Köpenhamn. Och än idag tuffar några enstaka fiskebåtar ut från fiskehamnen för att fiska i Öresund. Kanske kommer de få en och annan tonfisk i näten i framtiden för det finns tecken på att tonfisken håller på att återkomma till Öresund. Under århundranden invaderades Öresund av tonfisk i perioder om 25-30 år. Varje period höll på under 5-7 års tid och däremellan försvann tonfisken helt och håller. Senaste tonfiskperioden var på 1930-talet men nu finns tecken på att tonfisken är på väg tillbaka till Öresund.